Elections

Ook in Frankrijk gaan we zondag stemmen voor de gemeenteraad. Hier in ons dorp van 200 inwoners maakt een stem nog steeds echt iets uit.  En hoewel het NOS-journaal wist te melden dat stemmen bij volmacht “iets typisch Nederlands” is, ga ik ook voor Adriaan stemmen, want hij is in Lissabon.

Het stemmen gaat hier een beetje anders dan in Nederland. In de weken voor de verkiezingen, krijg je de lijsten in de brievenbus, al dan niet samen met een programma van die lijst. De lijsten vertegenwoordigen hier geen officiële partij zoals de Parti Socialiste  maar meer een verzameling mensen met min of meer dezelfde ideeën. Je streept de namen aan van de mensen die jij in de gemeenteraad wilt of je voegt een of meerdere mensen toe als je vindt dat er geen goede kandidaten zijn. De mensen die je kiest, hoeven niet op dezelfde lijst te staan, dus je kiest personen en geen partij.

Jean Noël Gay

Jean Noël

Vorige week zondag kwam de burgemeester de lijst van de zittende raad brengen. Hij vertelde dat er nog een lijst was maar die kwam maar niet. Via de tamtam had ik gehoord dat Jean-Noël- u weet wel, de mooie redder in sneeuwnood- op die lijst stond, dus toen ik hem toevallig tegenkwam, vroeg ik hem waar zijn lijst bleef.  Nog voor ik thuis was, lag hij in de bus.

Van het programma werd ik niet week in de knieën maar de namen gaven wel aan dat er een nieuwe wind door La Chabanne waait: van de 6 nieuwe namen zijn er 5 onder de 50.  Met een gemiddelde leeftijd van 65+ is dat niet slecht.

gemeenteraad van La Chabanne

De gemeenteraad en de burgemeester (met baard)

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s