Epiloog: Partir, c’ est mourir un peu

Een goed verhaal hoort een begin een midden en een eind te hebben. Terwijl ik nog in het midden was, bleek Adriaan het allang uit te hebben en zelfs al aan een nieuwe begonnen te zijn. En dus brachten we Nanou en Grisou naar nieuwe eigenaren waar ze met veel liefde in hun nieuwe mooie stal ontvangen werden, zoende ik tot afgrijzen van haarzelf Zara stevig op haar mooie koppie, aaide ik Sammie tot ze begon te grommen, zette ik Teigetje in haar kattenmand, reed de berg af en ging ik mijn wonden likken in het land waarvan ik ooit had gezegd dat ik er nooit meer naar terug zou gaan. Ik haat slechte einden.

Ik kwam in Nederland in een warm bad: de een regelde een huis, de ander nodigde me uit voor het eten, ik mocht bellen, zeuren en zaniken tot ik groen zag, mijn huis was schoon gemaakt, de voorraadkast gevuld, kortom, ik voelde me geliefd en gewaardeerd.

En ik deed ondertussen mijn best. Mijn best om te genieten van het geluid van mensen om mij heen ondanks de diepe kloof tussen de muzieksmaak van de buren en die van mij, mijn best om de polder weer te waarderen zoals ik vroeger had gedaan en vooral mijn best om te genieten van wat er wel was.

Maar het bleef maar knagen. Als Teigetje ondanks haar verzwakte lijf met alle macht uit de beschuttingde tuin probeerde te komen, begreep ik haar verlangen naar het grote buiten. Ik wilde weer dwalen door het bos zonder iemand tegen te komen, de roep van de uilen horen en naar de sterren staren. En vooral, ik wilde stilte.

Ik maakte een plan voor een nieuwe broodwinning in mijn geadopteerde moederland. Er kwam een emigratiebeurs en ik ging daarheen om mijn plan te pitchen. En daar ontmoette ik Marianne Claus. Zij hoorde me geduldig aan en zei aan het eind van mijn monoloog ‘wat jij wilt doe ik al en ik zoek iemand erbij, heb jij daar zin in?’.

Zin? Tja, ik had geen idee. Het was niet in La Chabanne, ik moest in dienst en op een kantoor zitten, allemaal onderdelen die niet in mijn plan voorkwamen. Ik ging eerst maar eens zien. We spraken een meeloopstage af van een paar dagen.

Ik maakte kennis met de mensen, reed rondjes door het mooie gebied, werd gefêteerd op plaatselijke cuisine, kwam twee kilo aan, bekeek een potentieel huis, rekende uit of ik in het weekend naar la Chabanne zou kunnen rijden en concludeerde dat het goed was.

Inmiddels ben ik geïnstalleerd in mijn nieuwe huis met Teigetje en Sammie en heb ik mijn eerste werkweek achter de rug. De daarwee is nu verspreid over twee plekken, La Chabanne en Nederland, ik heb mijn plek nog niet gevonden.

Met mij, verhuist ook mijn blog. Ook daarvan staat de bestemming nog niet vast. Wie mij wil blijven volgen, zal ik laten weten waar het naartoe gaat. Wie meer geïnteresseerd is in computeranimaties zeg ik hierbij gedag en bedank ik voor de belangstelling, daar zal het niet over gaan. Waar het wel over zal gaan staat nog niet vast. Maar ik verzin wel weer iets.

9 reacties

Opgeslagen onder animaties

9 Reacties op “Epiloog: Partir, c’ est mourir un peu

 1. Kattie

  Hoi Liesbeth,
  ik heb je in de Montagne live niet ontmoet, maar ben een gewaardeerd volger van je blog. Ik herken in jou de geoefende schrijver, de natuurliefhebber, de vrouw die zich – op iedere leeftijd in iedere omstandigheid – een weg zoekt en daar met haar leven voor betaalt.
  Hulde! Lof!
  Van Els begrijp ik dat je nu bent neergestreken in de Morvan. Ik wens je succes met je nieuwe start daar.
  Hartelijke groet,
  Kattie Schoot
  Lieu-dit Mortes
  Ferrieres sur Sichon
  (en/of Amsterdam)

 2. Jeetje, ik weet niet goed hoe ik hierop moet reageren. Ik vind het zo erg voor je, dat je alles achter moest laten waar je zo vol liefde over schreef. En ik kan me zo goed voorstellen dat je je best doet in Nederland, maar dat het moeilijk is. Nou, ik hoop echt dat je weer gelukkig kunt worden en kunt genieten van die heerlijke stilte en sterretjes en alles wat dit prachtige land te bieden heeft. Chapeau!
  Ik blijf je graag volgen, als het kan.
  groetjes
  Annette

 3. Els

  Lieve Liesbeth,
  Ik hoop dat je nieuwe werk je binnenkort net zo soepel zal afgaan, tot net zulke schone resultaten mag leiden en het je net zoveel voldoening zal schenken als het schrijven van je bijzondere blogs.

  We willen je graag blijven volgen! Ook hier.

  Liefs,
  Ruud en Els

 4. Mariechristine

  Hey Liesbeth
  Ikzelf heb destijds La Chabane en het bos ook ervaren als een fantastische plek, met hele fijne vibes. ‘k Wens je van harte een even koesterende nieuwe plek toe. Wie ontvankelijk is, die vindt en/of wordt gevonden. En ja, ik blijf je ook graag volgen, je inspireert me !
  Het leven kan ons soms behoorlijk tot stretchen uitnodigen mocht ik zelf ook ondervinden. Hou van jezelf en ga jouw weg. Die is altijd goed. Toj toj toj ;0)
  Mariechristine

  • Hallo Marie Christine,
   wat een lieve reactie. Ik zie hem nu pas omdat ik mijn blogposts wilde downloaded. Ik heb inmiddels een huis gekocht in Aurouer, een gehuchtje dat bij La Chabanne hoort. Terug naar mijn oude grond dus en ik heb er zin in. Ik ga er ook weer een wagen neerzetten dus ik houd je op de hoogte, misschien hebben jullie wel weer eens zin in een weekje rust. Nogmaals heel lief en tot snel. Liesbeth

 5. Marko Ducro

  Hoi Liesbeth,
  Ik kan me voorstellen dat je een hele vervelende periode achter de rug hebt, die je is overkomen. Dat betekent diep vallen en proberen weer die berg op te klimmen.
  Ik wens je heel veel sterkte en succes met alles wat je gaat doen en hoop dat je gauw je draai weer kan vinden en een zonnige toekomst tegemoet gaat.
  Groetjes
  Marko Ducro

 6. Marjolijne

  Lieve Lies,

  Natuuuuuuurlijk wil ik je blijven volgen. Niet alleen omdat jij jij bent, maar ook omdat je zo heerlijk schrijft. ‘Daarwee’, prachtig!

  Liefs,
  Marjolijne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s